چرا دختران در جریان عادت ماهوار عصبی بنظر می رسند ؟
زندگی توأم با فراز و نشیب فراوانی است،که همه تجارب آن را دارا میباشیم و این حالت ارتباط مستقیم به علل وعوامل مشخص دارد، مانند بی خوابی، انجام کارهای شاقه، فقر اقتصادی، اعتیاد و امثال آن…. ولی بعضاً چنین بنظر میرسد،که فرد بدون دلیل مشخص ظاهری مشوش و ناآرام داشته و پرخاشگر بنظر برسد،که ممکن است نزد هردو جنس ذکور و اناث چنین اتفاق رونما گردد.
چنانکه در مقالات گذشته نیز به تفاوت ساختارهای فیزیولوژیک بدن خانم ها نسبت به مرد ها اشاره کرده، باری دیگر میخواهم درین بحث رابطه مستقیم تغیرات هورنی و رفتار های سلوکی را در هردو جنس به مقایسه گرفت، تا درک بهتر از محتوای این مقاله داشته باشیم.
ارتباط هورمون ها وتغیرات سلوکی نزد مرد ها
تستاسترون(Testosterone)از جمله هورمن های جنسی نزد مرد هاست،که ارتباط مستقیم با پرخاشگری نزد آنها دارد. بدین معنی که بهر اندازه که سطح این هورمون نزد مرد ها بلند باشد میزان پرخاشگری در آنها نیز بیشترگزارش داده شده است، بگونه مثال در مراحل آغازین دوره بلوغیت سویه هورمون تستاسترون(Testosterone) بطور سرسامآور نزد پسران افزایش میابد و همین دلیل است،که بچه ها نوبالغ در این دوره سنی بیشتر پرخاشگر میباشند. برعکس کاهش در سویه تستاسترون مؤجب کاهش پرخاشگری نزد مرد های شده و همین دلیل است،که با افزایش سن و دوره کهولت که کاهش قابل ملاحظه ای در سویه این هورمون نزد مرد ها دیده میشود مرد ها سلوک آرامی را بخود اختیارمیدارند.
ارتباط هورمون ها و تغیرات سلوکی در زنان
تغییرات هورمونی نزد خانم ها نیز مانند آقایان سبب تغیر در روش و رفتار های سلوکی نزد دختران و خانم ها در مراحل مختلف سنی میشود. دوره بلوغی، عادات ماهوار و قاعدگی، که درین باب میشود به دو هورمون استروجن(Estrogen) و پروجسترون (Progesterone) اشاره کرد. این دو هورمون در بدن خانم ها باعث تغییرات سطح سروتونین می شود، سروتونین (Serotonin) بمثابه انتقال دهنده پیام های عصبی عمل مینماید،که در تنظیم خواب، سلوک، رفتار و اشتها تأثیر گذار میباشد.
اگر میزان سویه سروتونین(Serotonin) در بدن کاهش یابد دراینصورت باعث بروز افسردگی شده،که توأم با تغیرات سلوکی، تشوش، افسردگی، اختلال در خواب وغیره نزد خانم ها میگردد.
قبل از عادت ماهوار و همینطور در جریان عادت ماهوار عدم تعادل سویه پروجسترون(Progesterone) و استروجن (Estrogen) در زنان برای چند روز سبب تغییرات شدید سلوکی نزد آنها شده،که از سوی اطرافیان نیز این تغییرات سلوکی و رفتاری به وضاحت مشاهده گردد.
از سوی دیگر برخی از زنان در دوران قاعدگی نیز رفتارهای سلوکی دردسر سازی را تجربه مینمایند،که بیشتر مؤجب درشکستی در روابط خانوادگی گردیده و خویشتن را متضرر اصلی و بازندهٔ بی مؤجب قضیه می پندارند.
البته باید خاطر نشان ساخت،که عوامل مرتبط دیگر نیز ممکن است، در این دوران مؤجب افزایش پرخاشگری نزد خانم ها شود، ولی عدم تعادل این دو هورمون از نظریه های اصلی است،که درباره پرخاشگری زنان در دوره عادت ماهوار گزارش داده شده است.
نشانه های بارز تغییرات هورمونی در جریان عادت ماهوار
دختران و خانم های چند روز قبل از آغاز عادت ماهوار و همینطور در جریان عادت ماهوار میتواند به حالات ذیل مواجه گردند:
- پرخاشگری و عصبانیت بی موجب
- افسردگی و احساس ناخوشایند
- تجسم و ایجاد افکار منفی
- اخلال در حافظه
- اختلال در تغذیه و اشتها
- ضعف و احساس ناتوانی
- دلبدی
چطور میتوان افسردگی و پرخاشگری زمان عادت ماهوار را گاهش داد؟
راهکارها و روش ها برای کنترل و گاهش افسردگی های دوران پریودی یا عادت ماهوار وجود دارد. با رعایت موارد که به آن اشاره میشود می توان تا حد زیاد پیامد های ناشی از تغییرات هورمونی و افسردگی در این دوره را کنترل کرد، مانند:
- تغذیه مناسب
- کاهش در مصرف کاربوهایدرت
- کاهش در مصرف کافئین و مصرف دخانیات
- انجام ورزش های مناسب
- استراحت و خواب کافی
خودداری از محیط که سبب تنبه افکار منفی میشود
نکات را که مرد ها در جریان عادات ماهوار خانم ها باید در نظر داشته باشند:
ازینکه دختران و خانم ها درین دوره با تغیرات هورمونی و رفتارهای سلوکی ناخواسته ای مواجه میباشند، بهتر است تا همه آقایان (برادران، پدران، شوهران/نامزدها)، در مورد PMS یا تشوشات سلوکی قبل و جریان عادت ماهوار معلومات و آگاهی داشته باشند، تا روابط خانوادگی خویش را مستحکمتر نگاه دارند.
نکاتی را که باید بدان توجه جدی داشت قرار ذیل میباشد:
بهتر است تا در مورد تاریخ وقوع عادت ماهوار خانم آگاهی داشته باشید، تا در صورت بروز تغیرات سلوکی همسر خود آگاه باشند.
بهتر است تا درین دوره بمثابه یک دوست با همسر و یا دختر/خواهر خود تعامل را در پیش گرفته و نسبت به هر وقت دیگر حمایت روحی و روانی اش کرد.
از مناقشه و جدال های بی مورد درین مدت زمان با همسر خویش اجتناب ورزید و در صورتیکه خانم میخواهد بدان دامن زند بهتر است موقعیت را به بهانه ای موقتاً ترک کرد.
کوشش گردد درین مدت زمان با خانم های خویش در انجام کارهای منزل و محافظت از اطفال همکاری بیشتری کرد، تا بدین روش برایشان وقت کافی برای آرامش و استراحت داده باشید.
تقلیل اخذ نوشیدنی هایی کافئیندار مثل چای، قهوه، کوکاکولا و امثال آن
خواب شبانهٔ کافی ۸ الی ۱۰ ساعت
از تحرکات جنسی بطور جدی درین دوره خود داری نماید.
نصیر احمد احمدزی