لكه های جلدی زمان حمل
چرا لکه های قهویی رنگ جلدی نزد خانم های حامله تظاهر میکند؟
حمل بمثابه پروسه فزیولوژیک نزد خانم ها قبول گردیده است، ولی بخاطر باید داشت، که این پروسه توأم با یک سلسله تغیرات مؤقت ویا دایمی در بعضی از اعضأ بدن نزد خانم های حامله همراه میباشد. تغیرات جلدی برنگ های قهویی تاریک دروجه و بطن نزد خانم های باردار نیز یکی ازاین جمله تغیراتی است، که اکثریت خانم ها آنرا درزمان حامله گی تجربه مینمایند. برای دانستن اینکه چرا تغیرات جلدی در زمان حمل نزد خانم های باردار بوجود میاید، بهتراست تا مروری مختصری در مورد جلد داشته باشیم، تا ساختار و نقش جلد را در بدن بخوبی دانست.
جلد بزرگترین عضوه بدن ماست،که تمام وجود ما را مستورساخته وساختنمانهای داخلی بدن ما را از عوامل بیرونی محافظت مینماید. جلد دارای سه طبقه (سطحی، متوسط وعمیق) میباشد، که در خود غدوات کوچک عرقیه، ناخن، رشته های عصب حسی و پیاز مو را جا داده است. نکته مهمی را که نباید فراموش کرد، هرگاه آسیب جلدی به طبقه عمیق جلد نفوذ یا سرایت نماید برعلاوه تخریب ساختمانهای فوق که نام برده شد سبب ایجاد لکه های دایمی در جلد ناحیه ماووفه میگردد مانند شقوق جراحی، سوختگی ها وغیره….
ضخامت جلد در نواحی مختلف بدن متفاوت بوده بطورمثال درقسمت پلک چشمان دارای کمترین ضخامت و در قسمت کری پاها بیشترین ضخامت را دارا میباشد. از خصوصیات دیگرجلد، خاصیت ارتجاعی آنست، که نظر به شرایط (محیطی و داخلی) میتواند متوسع (بزرگ) و یا هم منقبض (کوچک) گردد. جلد در تنظیم حرارت بدن نقش عمده داشته،که با تعرق میتوان به این وظیفه جلد اشاره داشت. جلد مانند سایراعضأ بدن یک عضو آسیب پذیر است و دست خوش اختلالات یا بیماری های گوناگون میشود، مانند تغیر رنگ، تفلسات، تخریب حجرات و ضایعات وسیع (سوختگی ها و جروحات جنگی).
* تغیرات جلدی که در دوران بارداری نزد خانم های حامله تأسس میکند میتواند بطورمؤقتی و یا هم دایمی باشد.
بطور مثال توسع تدریجی جلد(بخصوص درقسمت بطن)، و یا ظهور لکه های قهوه یی رنگ در وجه وپیشانی که بنام کلوزما یا ماسک بارداری مسمی است، هم چنان تیره شدن رنگ اریولا(نوک پستانها)، ازجمله تغیراتی اند، که بطور مؤقت در جریان بارداری نزد خانمها بنابر تغیرات فزیولوژیک وهورمونی بوجود میاید،. بخاطرباید داشت، که این تغیرات بعد از ختم پروسه حمل دوباره به حالت نارمل رجعت پذیر میباشد، بدین معنی که جلد بطن خانم حامله که درجریان پروسه بارداری بنابر نشونما جنین دررحم، وسعت کسب نموده است و دوباره بعد از ولادت یا ختم پروسه حمل بشکل تدریجی جمع شده و بحالت نارمل خود رجعت میکند. همینطور لکه های قهوه یی رنگ (کلوزما یا ماسک بارداری)، که در روی و پیشانی خانم ها حامله در نتیجه تغیرات هورمونی در جریان بارداری بوجود میاید با ختم پروسه حمل با تعادل دوباره سویه هورمنی نیزبرطرف میگردد.
* آیا پروسه حمل سبب تغیرات جلدی دایمی نزد خانم ها میگردد؟
پاسخ به این سوال بلی میباشد! درجریان پروسه حمل لکه های خطی به رنگ های قهویی، مایل به گلابی در نواحی بطن، سُرین و بازوان خانم های باردار پدیدار میگردد، که این حالت را به تخریشات جلدی مرتبط میدانند گویا دراثرخراشیدن جلد ناحیه با ناخن ها در زمان بارداری باشد، که حقیقت امرچنین نیست بلکه این حالت شقوق کوچک کتلات شحمی است که در تحت جلد قرار دارد.
حجرات شحمی که در زیر جلد قرار دارد بنام شحم تحت الجلدی یاد میگردد، مقدار یا ضخامت این شحم نیز در نواحی مختلف بدن متفاوت میباشد. زمانیکه افزایش سریع وزن که توأم با کشش جلدی همراه باشد شقوقی را دراین طبقه شحمی که در زیر جلد قرار دارد بوجود می آورد که کتلات شحمی از هم جدا شده شیارها یا خالیگاه های را در زیر جلد تشکیل داده، که بشکل لکه های قهویی رنگ یا مایل به گلابی(نظر به رنگ جلد)، بمشاهده می رسد.
این لکه های جلدی خطی شکل بیشترنزد خانم های باردارکه دارای اندام باریک میباشند دیده میشود. چون ساختمان بدن ایشان بخصوص جلد بدن اینها در جریان پروسه بادرای بدرستی وسعت نیافته و کشش جلد بطن ایشان سبب شقوق درشحم تحت الجلدی میگردد، که بشکل لکه های خطی در بطن خانمها در جریان حمل شده که باختم پروسه حمل رجعت ننموده همان است که بشکل دایمی باقی میماند.
چطور از بروز این لکه ها در جریان بارداری جلوگیری کرد؟
طوریکه در نخست نیزاشاره گردید یکی از خصوصیات جلد خاصیت ارتجاعی آنست، ولی فراموش نباید کرد که در صورت کشش بیش ازحد جلد نمیتواند هماهنگی کامل نشان دهد. بطور مثال باافزایش سریع وزن شما میتوانید این لکه های جلدی را که همانا شقوق تحت الجلدی است در نواحی بازوان، ساق پاها و حتی سرین شخص نیز مشاهده کرد.
باوجود اینکه پروسه حمل بمثابه حالت فزیولوژیک نارمل نزد خانم ها قبول گردیده است، اما بعضاً سبب بروز مشکلات مدید نزد مادران باردار نیز میگردد مانند، تزاید فشار خون، دیابت حاملگی، تراکم مایعات و درد بند دست ها، سؤ هاضمه و بلاخره تغیرات جلدی موقت و دایمی.
*برای جلوگیری از بروز این حالت در دوران بارداری بهتراست خانم ها به نکات ذیل توجه داشته باشند خاصتاً خانم های که دارای اندام باریک و حمل نخست ایشان باشد.
مرطوب نگهداشتن متداوم جلد
خودداری از پرخوری بیش از حد) افزایش وزن(
خودداری از گرفتن شاور با آب سرد
بهترین و موثرترین روش برای مرطوب نگهداشتن سطح جلد بخصوص نواحی بطنی، سرین و بازوان استفاده از مستحضرات مرطوب کنند(کریم، روغن و غیره…) در دوران بارداری است. خانم های حامله باید بعد ازماه سوم الی ختم پروسه حمل جلد بدن خویش بخصوص نواحی بطنی را بطورمتداوم مرطوب نگهدارد، که برای نائیل آمدن به این مقصد میتوانند ازمستحضرات مانند روغن زیتون استفاده کرد.
با مرطوب نگهداشتن جلد کشش حاصله (بزرگ شدن رحم)، کاهش یافته و همان است، که جلد خاصیت ارتجاعی بیشتر را بخود اختیار میدارد وبا این روش از ایجاد شقوق در شحم تحت الجلدی نیز جلوگیری بعمل می آورد.
با پیروی از روش فوق پروسه حمل بدون آسیب جلدی که سبب ایجاد لکه های دایمی خطی شکل است، به اتمام رسیده و مادر نیز میتواند زیبایی جلد بطن خویش را حفظ بدارد.